top of page
Foto van schrijverCarla Rosseels

"Je kan altijd alles inhalen"

Bijgewerkt op: 1 sep. 2021

Dat was het credo van jeugdboekenschrijfster en psychotherapeute GodeLiva Uleners. Ik hoorde haar ooit op de radio spreken over de weldadige effecten van psychotherapie, hoe het helpt om kwetsuren te helen, patronen te doorbreken en vrijer in het leven te staan. Dat was exact wat ik toen, op mijn 27ste, nodig had en dus vleide ik me bij haar op de sofa neer.

GodeLiva schreef het boek 'De 7 keer van Lammetje Pammetje', over de ontwikkelingsfasen die elk kind doormaakt, de ervaringen die we moeten meemaken en de boodschappen die we moeten krijgen om ons tot emotioneel volgroeide en gezond gehechte volwassenen te kunnen ontwikkelen.


Het boek was niet alleen boeiend voor kinderen, ook volwassenen konden erin ontdekken wat ze misschien wel tekortgekomen waren toen ze opgroeiden: liefde en koestering bijvoorbeeld of de toelating om de wereld te mogen verkennen, nee te mogen zeggen of seksueel te mogen zijn.

De laatste fase, van 18 tot 188 jaar, noemde GodeLiva de fase van de recyclage: inhalen kan, jezelf recycleren kan! Je kan jezelf later nog altijd geven wat je vroeger hebt moeten missen. Ik moet deze dagen vaak aan GodeLiva’s devies denken, nu heel veel jongeren door de pandemie belangrijke overgangsmomenten of unieke ervaringen hebben moeten missen. Een grote afstudeerceremonie of een buitenlandse stage bijvoorbeeld.

Bovendien zijn er ook heel wat mensen die door de pandemie niet goed hebben kunnen rouwen. Rouw en overlijden horen van nature bij het leven, maar de pandemie heeft ertoe geleid dat we nu vaker met ‘uitgestelde’ of ‘problematische rouw’ te maken krijgen.


Mensen die het afgelopen jaar met een overlijden zijn geconfronteerd, hebben niet altijd afscheid kunnen nemen zoals ze wilden, of hebben afscheid moeten nemen in een zeer kleine kring terwijl ze behoefte hadden aan een groter sociaal netwerk om zich heen.

Kunnen we zulke bijzondere ervaringen of cruciale momenten later nog inhalen? Kan je echt altijd alles inhalen?


Dat vroeg ik me af en mijn exploratie leidde tot het ebook 'Van Gemis naar Herstel'. Het boek verkent verschillende thema's: jongeren en de pandemie, ontwikkelingsfasen inhalen en ons 'innerlijke kind' helen, uitgestelde of verlate rouw en tenslotte het nemen van een frisse, nieuwe start.

Het boek biedt inzichten, voorbeelden, rituelen en tools om in te halen wat je recent of lang geleden hebt moeten missen. Het is ernstig en speels tegelijk, en zet aan tot actie. Het is immers nooit te laat!


VAN GEMIS NAAR HERSTEL - Helende Rituelen Ebook, PDF, 35 pagina's, 10.000 woorden Prijs: USD 9.97 [8.35 Euro]

Voor de prijs van een magazine krijg je een mooi geïllustreerd ebook vol inspirerend materiaal! https://carlarosseels.podia.com/van-gemis-naar-herstel





57 weergaven7 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

7 Comments


Liesbet Selleslags
Liesbet Selleslags
Jun 26, 2021

Het leven gaat in cirkels of cycli. Dus alles komt altijd nog een keertje terug, op een andere manier, zodat je nog eens kan "oefenen" of verdiepen als de persoon die je op dat moment bent. Echt inhalen is het niet... al kan je het wel zien als een 2e, 3e, 4e, ... kans.

Like

Guest
Jun 26, 2021

Inhalen weet ik zo nog niet. Ik had geen gemakkelijke jeugd en 'inhalen' kan niet meer, want ik ben 41 en heb een heel andere mindset, zit hormonaal ook in een heel andere fase dus de ervaring zou niet dezelfde zijn.

Maar ik denk wel dat je dingen een mooie plaats kan geven... Wel benieuwd geworden naar jouw visie 😉

Like

Guest
Jun 26, 2021

Goede tip, bedankt!!

Like

Guest
Jun 26, 2021

Geweldig!

Like

Ingrid Vernimmen
Ingrid Vernimmen
Jun 25, 2021

Daar ben ik heilig van overtuigd dat het nooit te laat is ! Boeiende materie!

Like
bottom of page